Don't give cybercriminals a chance and go online safely

Goede cyberhygiëne is cruciaal tegen nieuwe cyberrisico’s.

Het internet is een fantastische omgeving, maar er schuilen ook gevaren: de laatste jaren zijn ook fraudeurs steeds vaker te vinden op het web. Uit een studie van de UGent blijkt dat 68% van de Belgen het risico loopt om geconfronteerd te worden met cybercriminaliteit. Reden: miljoenen Belgen beveiligen hun computer, tablet of smartphone onvoldoende of zelfs helemaal niet.

Wellicht hebt u de recente berichten over de nieuwste cyberrisico’s Spectre en Meltdown ook gezien. Momenteel wordt gezocht naar een sluitende oplossing voor deze hardwaregebonden kwetsbaarheden, maar intussentijd kunt u zelf al veel doen door de nodige cyberhygiëne aan de dag te leggen.

De Cyber Security Coalition roept daarom op om samen in te zetten op een goede cyberhygiëne zodat u niet ten prooi valt aan cybercriminelen.

Inventieve cybercriminelen

Er zijn genoeg voorbeelden die aantonen dat een goede cyberhygiëne van cruciaal belang is.

Denk maar aan de ransomware of zogenaamde gijzelsoftware WannaCry die midden vorig jaar in 150-tal landen toesloeg en enkele honderdduizenden slachtoffers maakte. Om hun gegijzelde bestanden en gegevens weer te ontgrendelen, moesten de eigenaars van geïnfecteerde pc’s “losgeld” betalen.

Of nog recenter: begin deze maand waarschuwden computerfabrikanten voor twee beveiligingslekken in de processorchips van hun apparatuur, Meltdown en Spectre genaamd. Via die ontdekte aanvalmethodes zouden hackers via de processor of verwerkingseenheid van het computerapparaat toegang kunnen krijgen tot paswoorden en andere gevoelige info die opgeslagen zitten in het computergeheugen. De fabrikanten werken volop aan een afdoende oplossing. Intussen installeert u zelf best de meest recente updates voor uw smartphone, tablet of computer.

Enkele tips om u te beschermen

Cyberveiligheid en cyberhygiëne hoeven niet omslachtig te zijn. Via volgende tips kunt u al een flink aantal risico’s beperken.

Eerst en vooral: beveilig uw computer door steeds de meest recente updates van zowel uw antivirussoftware alsook van uw besturingssysteem te installeren.

Verder raden wij het volgende aan:

  • Klik niet zomaar op elke link en download geen programma’s of bestanden van onbekende sites.
  • Maak altijd een back-up van uw gegevens op een externe harde schijf.
  • Kies sterke wachtwoorden (bv een wachtwoordzin).

Consulteer zeker ook regelmatig de sites www.safeonweb.be en www.cert.be. U vindt er onder meer bijkomende tips om u te beschermen tegen cybercriminaliteit, maar ook de laatste cyberrisico’s zoals Spectre en Meltdown.

Voor meer informatie kunt u ons contacteren via info@cybersecuritycoalition.be.


Download onze Cyber Security Gidsen


Deel deze nuttige inhoud met vrienden: