Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), Febelfin en de Cyber Security Coalition een nieuwe sensibiliseringscampagne over phishing, onder de slogan: Phishing: het zit in de details! Deze vorm van online oplichting blijft talloze slachtoffers maken, zowel bij particulieren als bij bedrijven en organisaties. Het CCB en Febelfin ontwikkelen twee nieuwe tools om zich beter te kunnen wapenen tegen deze fraudevorm. Installeer de Safeonweb browser extensie en laat je nooit meer vangen.

Phishing in cijfers

  • In 2022 werd er in totaal 39,8 miljoen euro buit gemaakt naar aanleiding van phishing, een stijging in vergelijking met 2021: 25 miljoen euro. Dit is vooral te wijten aan de enorme stijging van het aantal uitgestuurde phishingberichten.
  • 69% van de Belgen heeft de afgelopen 6 maanden minstens één phishingbericht ontvangen.
  • 8% van de Belgen heeft nog nooit gehoord van phishing. Vooral jongeren weten niet wat phishing is (23%).
  • 8% van de Belgen geeft aan slachtoffer te zijn geworden van phishing. Bij jongeren ligt dit percentage hoger, namelijk 12%.
  • Slechts 62% van de Belgen die slachtoffer werden van phishing wisten welke stappen ze moesten ondernemen.

Bron: Don’t be fooled by a ‘phish’ (Febelfin.be)

Waarom krijgen we phishing de wereld niet uit?

Phishing is geen nieuw fenomeen. Er is een constante in het phishingverhaal. De fraudeurs hengelen naar (bank)gegevens via verschillende kanalen zoals e-mail, telefoon, brief, sms, sociale media of WhatsApp. Ze proberen mensen financieel op te lichten door zich voor te doen als betrouwbare organisaties of instellingen (banken, overheidsdiensten, nutsbedrijven…).

De mens is gemakkelijk nieuwsgierig of bang te maken. We kunnen niet weerstaan aan een aantrekkelijk aanbod. Phishers spelen in op die typische eigenschappen van de mensen. Ze proberen via allerhande smoesjes hun slachtoffers te benaderen en te overtuigen. Dat heet “social engineering”. Maar daarnaast zijn phishingberichten ook steeds moeilijker te ontmaskeren: ze zijn professioneel opgemaakt, verwijzen naar zeer overtuigende websites, enz. en oplichters gebruiken nieuwe AI toepassingen graag om overtuigende, aantrekkelijke en persoonlijke boodschappen te versturen. Miguel De Bruycker, Directeur-generaal, Centrum voor Cybersecurity België

Phishing: het zit in de details!

Nochtans is het niet onmogelijk om phishingberichten en phishingwebsites ontmaskeren. Het zit in de details en tevens de slogan van de nieuwe campagne. Om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je niet naar een website van een oplichter surft, moet je de URL van de website leren lezen. Hoe doe je dat?

Zweef met je muis over de link. Is de domeinnaam, het woord voor .be, .com, .eu, .org, … en voor de allereerste slash “/”, ook echt de naam van de organisatie? Dan kan je gerust zijn dat je naar de echte website gaat. Maar zie je op die plaats wat anders? Een rare combinatie, of het domein dat je verwacht maar met een klein verschil? Kijk dan uit want oplichters kunnen die gebruiken.

Nieuwe tool helpt onbetrouwbare websites te herkennen

Omdat het voor vele mensen moeilijk blijft om een URL goed te lezen en begrijpen, lanceren we een extra hulpmiddel: de Safeonweb browser extensie, die je helpt de betrouwbaarheid van een website te beoordelen. De extensie kent een vertrouwensniveau toe aan elke website: hoog, gemiddeld of laag. Dit niveau is gebaseerd op bekende factoren over het domein van de website, de eigenaar ervan en het certificatieniveau dat is verkregen bij een certificeringsautoriteit.

Hoe werkt de Safeonweb browser extensie?

Wanneer je een website bezoekt, toont de extensie het betrouwbaarheidsindex dat aan het domein van de website werd gegeven: groen, oranje of rood.

Hoe werkt de Safeonweb browser extensie?

Volg deze stappen om de Safeonweb-Browserextensie op je Chrome-browser te installeren:

  • Open de Chrome Web Store
  • Zoek de Safeonweb-browserextensie en selecteer ze.
  • Klik op de knop ‘Toevoegen aan Chrome’.
  • Klik in het pop-upvenster op de knop ‘Extensie toevoegen’.
  • Selecteer het puzzelstukje in de rechterbovenhoek van je browser en “pin” de Safeonweb-extensie.
  • Het Safeonweb-pictogram verschijnt aan de rechterkant van de adresbalk. De kleur ervan verandert afhankelijk van het vertrouwensniveau van de website die je bezoekt.

 

Samen campagne voeren

Al het campagnemateriaal kan je downloaden op Safeonweb.

Download het materiaal

Sign up for our Cyber Pulse newsletter

Stay tuned to the forthcoming activities of the Coalition community. Cyber Pulse keeps you up-to-date on the latest cybersecurity news, community actions and member stories.

Uw mening van groot belang voor ons. Geef uw feedback over onze awareness tools.

Geef uw feedback


Deel deze nuttige inhoud met vrienden:

Volg ons op sociale netwerken: