Coalition helps raising cyber security awareness

De regering, bedrijven en de onderwijssector lanceren een gezamenlijke nationale campagne rond cyberveiligheid. Wachtwoord of wachtzin, hoe beveiligt u uw accounts?

De regering, bedrijven en de onderwijssector lanceren een gezamenlijke nationale campagne over internetbeveiliging

Een veilig wachtwoord? Voor een betere bescherming kiest u een goede wachtwoordzin.


Vandaag, op 1 oktober 2015, trapt de federale regering een grootschalige nationale campagne over veilige wachtwoorden in gang. Voor deze eerste keer bieden de zakenwereld, de academische wereld en de Cyber Security Coalition hun steun.

CERT.be, het federale cyber emergency team, wil de campagne gebruiken om iedereen aan te moedigen om wachtzinnen te gebruiken in plaats van wachtwoorden. Hoe langer uw wachtwoord, hoe beter uw onlinebescherming.

Volgens de coördinator bij CERT.be, Christian Van Heurck, “blijven wachtwoorden de sleutel tot heel wat persoonlijke en professionele informatie, ondanks nieuwe mogelijkheden zoals vingerafdrukken, gezichtsherkenning, … Als u bijvoorbeeld toegang hebt tot iemands persoonlijke mails, dan hebt u toegang tot zijn of haar leven: documenten, aankopen, foto’s van de kinderen, sociale media of professionele accounts, … Een langer wachtwoord zal u helpen om uw belangrijke accounts, uzelf, uw familie en uw werk te beschermen.”

Weg met het wachtwoord, hier is de wachtzin

Daarom adviseert de campagne mensen om een wachtwoordzin te gebruiken. “Een wachtwoordzin is een zin die u makkelijk kunt onthouden en die ook veiliger is dan een gewoon wachtwoord, omdat hij langer is. Gebruik bijvoorbeeld niet het wachtwoord ‘Belgium’, maar de wachtwoordzin ‘BelgiumOpEuro2016!’. Het toevoegen van leestekens, cijfers en hoofdletters aan uw zin zal uw wachtwoord veel veiliger maken”, zegt Christian Van Heurck.

Belgen ongerust over cyberveiligheid

Een enquête uitgevoerd door de Belgische overheid bij 1.000 Belgen gaf duidelijk aan dat een dergelijke campagne echt nodig is. We geven enkele belangrijke cijfers:

  • Belgen zijn matig tot zeer bezorgd over hun onlineveiligheid in verband met e-commerce (57,5%), het gebruik van openbare wifiverbindingen (55,6%) en sociale media (48,4%),
  • 46,2% van de Belgen gebruikt wachtwoorden die niet langer zijn dan 8 karakters,
  • 1 op de 3 Belgen deelt hun wachtwoord met derden. In de leeftijdscategorie -18 stijgt dit percentage tot een verbluffende 42,9%.
  • 1 op de 4 Belgen gebruikt hetzelfde wachtwoord voor professionele en privétoepassingen.

Unieke samenwerking

De impact van de campagne wordt geboost door de steun van de multisectorale Cyber Security Coalition. Organisaties die lid zijn van deze coalitie verspreiden de boodschap bij hun eigen medewerkers, klanten en het grote publiek.

“Dit soort medewerking geeft een frisse impuls aan het Belgische digitale landschap en doet het bewustzijn rond cyberveiligheid toenemen”, beweert Nathalie Dewancker van de Cyber Security Coalition. “Of u nu een onderneming bent die gegevens inzamelt of een persoon die omgaat met belangrijke persoonlijke gegevens, we zijn allemaal een schakel in de ketting.”

Ga naar www.safeonweb.be voor meer tips, een wachtwoordtest en campagnemateriaal.

We geven alvast de 5 belangrijkste tips:

  1. Hoe langer uw wachtwoord, hoe veiliger. Gebruik een wachtzin: een zin is lang en ook makkelijker te onthouden.
  2. Gebruik leestekens, cijfers en/of hoofdletters in de wachtzin.
  3. Gebruik wachtwoorden niet opnieuw.
  4. Deel uw wachtwoorden nooit.
  5. Bewaar uw wachtwoord niet in een document op uw computer of smartphone en noteer het niet op een post-it in de buurt van uw toestel.

Over CERT.be

CERT.be is het federale cyber emergency team. Ondernemingen kunnen cyberincidenten gratis en in het grootste vertrouwen melden aan CERT.be (data hacking, hacking van netwerkinfrastructuur, phishing, cyberaanvallen, …). CERT.be geeft advies over hoe u zo snel mogelijk omgaat met incidenten, coördineert met alle betrokken organisaties en is actief binnen een wereldwijd netwerk van cyberveiligheidexperts.

Voor advies kunnen ondernemingen terecht bij www.cert.be; privépersonen kunnen terecht op www.safeonweb.be.

Perscontact:

Jeroen Gobin (persverantwoordelijke)

[email protected]


Over de Cyber Security Coalition

De Cyber Security Coalition brengt veiligheidsspecialisten samen uit overheidsorganisaties, ondernemingen en de academische wereld om de bescherming van overheidorganisaties, de zakenwereld en privépersonen te verbeteren tegen cybercriminaliteit in België. Hiertoe rekent de coalitie op de uitwisseling van ervaringen tussen leden, op publicaties met advies voor ondernemingen en sensibiliseringscampagnes gericht op het grote publiek. De coalitie adviseert daarnaast ook de overheid en zakenwereld voor het opstellen en uitwerken van richtlijnen met betrekking tot cyberveiligheid.

Perscontact:

Nathalie Dewancker

[email protected]

 


Sign up for our Cyber Pulse newsletter

Stay tuned to the forthcoming activities of the Coalition community. Cyber Pulse keeps you up-to-date on the latest cybersecurity news, community actions and member stories.

Download onze Cyber Security Gidsen


Deel deze nuttige inhoud met vrienden:

Volg ons op sociale netwerken: